Mark Schoonhoven is in de Nederlandse triathlon wereld geen onbekende naam. De ondernemer uit Rotterdam stond al aan de start van honderden wedstrijden over de hele wereld en ging over de finish bij 21 hele triathlons. Roef de Ruiter van TriathlonTrainers.nl sprak Mark over zijn liefde voor triathlon en zijn ervaring met triathlon coaching.

Mark studeerde Economie & Bedrijfskunde aan de HEAO en begon na zijn studie een carrière bij het accountantskantoor PwC. Na een aantal jaar startte hij zijn eigen bedrijf Maaspoort Accountancy & Consultancy. De economische crisis zorgt voor moeilijke tijden vol uitdagingen. Inmiddels heeft Mark ook een studie Fiscaal Recht afgerond. Mark is vrijgezel en gek op sport. Hij doet aan kitesurfen en natuurlijk aan triathlon.

Mark SchoonhovenMark maakte op een bijzonder manier kennis met de triathlonsport. In zijn vrije tijd runde hij van 2001 tot en met 2008 een sportschool met groepslessen. Mark gaf zelf de Spinning en XCO-lessen. “Ik deed vanwege een weddenschap in 2002 mee aan de Holland Triathlon in Almere. Ik finishte deze hele triathlon in een tijd van 12:14:31. Sindsdien ben ik verliefd op deze sport en smaakte het naar meer. In de jaren erna heb ik aan heel veel triathlons, duathlons en ultralopen meegedaan in Nederland en het buitenland.

Na zijn debuut op de hele triathlon huurde Mark al snel een triathloncoach in om hem te helpen met een trainingsschema en hem klaar te stomen voor wedstrijden. In de eerste jaren was dit Bert Flier, die hij kende van verschillende trainingsstages in binnen- en buitenland. “Ik heb een werkweek van ongeveer 60 uur, dat maakt het lastig om trainingen te combineren. Bert hielp me door een trainingsschema te maken dat paste rond mijn drukke werkzaamheden. Ik heb in de eerste jaren ook geprobeerd om hoog te scoren in wedstrijden. Dit lukte niet altijd en leverde alleen maar stress op. Sindsdien doe ik vooral voor de fun mee aan triathlons.” Tegenwoordig traint Mark liever ongebonden en maakt hij zelf zijn trainingsschema.

Mark doet wedstrijden over de hele wereld. Hij deed inmiddels meer dan 20 hele triathlons in binnen- en buitenland. Hij ging meerdere keren bij de hele triathlon in Almere over de finish en ronde vorig jaar de Frysman en Ironman Vichy goed af. En een paar maanden geleden finishte hij zijn derde Ironman afstand in één jaar. Als enige Nederlander bij Ironman Fortaleza in Brazilië. Na die wedstrijd bleef hij er nog om te kitesurfen. “Ik vind alle wedstrijden wel mooi en prettig. Ik hou wel van variatie in het parcours, niet van eenzijdige rondjes. Ik heb de Embrunman in Frankrijk gedaan. Die is zwaar en in een mooie omgeving, maar Ironman Zuid-Afrika is ook mooi.”

“Doe de dingen vanuit de juiste intenties, zorg goed voor jezelf, leef gezond & bewust, leef & geniet. Zonder deze ingrediënten zou ik deze sport nooit kunnen doen.”
Mark Schoonhoven
Zijn lange afstanden combineert Mark met kortere wedstrijden. Zo kwam hij in 2015 uit in de 3e Divisie Triathlon voor Team Maaspoort/TGV. Veel variatie dus in de triathlons die Mark doet. Maar wat vindt hij dan leuk? “Ik moet zeggen dat ik vooral van lokale wedstrijden met een klein deelnemersveld hou, en dan vooral in het buitenland. Die wedstrijden zijn vaak ook goedkoper. Ik heb veel plezier gehad in Brazilië, bij Ironman Fortaleza en de Fetriece triathlon in Ceará, in Thailand bij de Koh Samui triathlon en bij de Xterra in Tsjechië.”

Mark Schoonhoven BarcelonaTriathlon coaching heeft Mark geholpen bij zijn doelen. “Een coach neem je om je doelen te behalen, door begeleiding in je training en eventueel bij wedstrijden. Stel doelen wat je wil doen en wat je wil bereiken. En misschien wel het belangrijkste: je moet een goede klik hebben met je coach”.

Mark heeft weleens jaren gehad dat het tegenzat en hij niet in balans was door stress op het werk of in een relatie. “Als je niet in balans bent worden de wedstrijden en de trainingen zwaar en ben je blessuregevoelig. Mijn levensmotto: doe de dingen vanuit de juiste intenties, zorg goed voor jezelf, leef gezond & bewust, leef & geniet. Zonder deze ingrediënten zou ik deze sport nooit kunnen doen.”

Wil je Mark Schoonhoven volgen in zijn wedstrijden? Op zijn website markschoonhoven.nl vind je zijn wedstrijdprogramma en wedstrijdverslagen.