Op zondag 26 juni 2016 kwam ik over de finish line van Ironman Austria Kärnten met een grote glimlach op mijn gezicht en een gevoel van pure vreugde over die prestatie.

Toen ik me iets meer dan een jaar geleden inschreef had ik daarbij twee doelen voor mezelf gesteld. De eerste was om te finishen en de woorden “You are an Ironman” te horen. Ik had daarbij geen andere tijdsaspiraties dan binnen de tijdslimiet te finishen. De tweede was om van een geweldige race te genieten. En beide kwamen uit!

Mijn inschatting van wat ik realistischerwijs consistent zou kunnen trainen gedurende het jaar was zo rond de 8 uur gemiddeld per week van augustus tot en met februari. Dan zou ik dit wat opvoeren voor de maanden maart tot en met juni. Dan had ik ook veel meer gelegenheid voor langere fietstochten buiten. Ook deed ik als voorbereiding op Ironman Austria twee halve marathons, de Praag marathon en een halve triathlon. In de eerste maanden had ik het gevoel dat ik te weinig deed ten opzichte van dit gemiddelde. Maar ik wist dat niet zeker want ik logde niks. Op advies van Roef de Ruiter ben ik vanaf rond oktober mijn trainactiviteiten gaan loggen. Over de maanden die volgden, zag ik dat dat gevoel niet aansloot bij de werkelijkheid omdat ik de uren maakte zoals bedoeld. Toen race morning eindelijk aanbrak was ik dan ook gespannen. Maar ik had wel  een gevoel van verwachting dat ik mijn doelen voor de dag zou moeten kunnen behalen.

Victoria Ironman Klagenfurt 2016

Ik houd van het zwemgedeelte. Ik ben graag in het water en op warme dagen beeld ik me in dat we na het fietsdeel nog een keer gaan zwemmen voordat we gaan lopen. Deze dag zou me wat meer zwemmeters opleveren dan gebruikelijk, aangezien ik het voor elkaar gekregen heb om 4,300 meter te zwemmen. Na anderhalf uur kwam ik dan ook uit het water bij het Seeparkhotel.

Na omkleden naar fiets gear begon ik aan de 2 fietsrondes. De eerste ronde voelde zwaar maar ik kwam er redelijk doorheen. Na ongeveer 50 kilometer kwamen de lead men voorbij. Ik schreeuwde mijn support voor Marino Vanhoenacker. Ik ben ervan overtuigd dat dit een bijdrage heeft geleverd aan zijn winst 😉 . Tegen het eind van mijn eerst fietsronde begon het hard te regenen en zijn we allemaal zeiknat geregend. Ik was voorzichtig met de afdalingen en vond het eigenlijk zo erg niet in de regen. Het was niet koud en het neemt hitte uit de lucht. De tweede ronde voelde erg zwaar en uiteindelijk kwam ik aan in T2 met nog wat tijd over ten opzichte van de swim/bike cut off.

Victoria Ironman Klagenfurt Bike

In T2 kleedde ik me om voor lopen en ik voelde me eigenlijk prima. Ik ging op pad voor de twee halve marathon rondjes met een loop/wandel strategie. Dit werd later een wandel/loop strategie en in de laatste 2 uur een zeer-ferme-pas strategie. De laatste 2 uur waren in toenemende mate euforisch aangezien ik wist dat ik ging finishen binnen de tijd met nog wat tijd over. Rond 12 kilometer voor de finish zag ik Roef die na zijn eigen finish naar een aid station was komen lopen. Het was geweldig hem te zien voordat ik mijn laatste 12 kilometer van de marathon in ging op naar de finish line. Die laatste 12 kilometer waren echt geweldig! Ik zong liedjes en stapte stevig door terwijl de andere atleten die nog onderweg waren en ik elkaar bemoedigend toespraken voor de laatste inspanningen naar de finish line.

Victoria, you are an Ironman!

En toen kwamen die laatste meters. Toen ik de finishline van Ironman Klagenfurt opdraaide stond Roef in de bocht dus ik stopte om hem te omhelzen en ben toen de laatste meters gegaan.  Ik was zo blij en met een grote glimlach te midden van groot kabaal van de muziek en toeschouwers kwam ik over de finish na 16 uur 17 minuten en 30 seconden.

Met mijn reis tot nu toe heb ik mijn eigen benchmark neergezet. En nu is mijn doel om verder te gaan en te verbeteren. En het belooft zo een avontuur te worden met zoveel aspecten waarop ik kan verbeteren! :-) Ik kan niet wachten tot mijn volgende Ironman!

En daarmee is dit niet het einde van een gekoesterde droom, maar een nieuw begin. I hope to see you  at a start line and finish line of a race somewhere in this world!